Sanjati seks

Rezultati istraživanja sadržaja snova koje su uradili stručnjaci Univerziteta u Montrealu (učestvovalo 3500 muškaraca i žena), pokazali su da oba pola u osam odsto snova sanjaju o seksu, a tokom četiri odsto tih snova dozive i orgazam. Pritom 20 procenata žena sanja seks sa aktuelnim ili bivšim partnerom dok se muškarcima to dogodi u 14 odsto slučajeva. Zanimljivo je da se u ženskim snovima o seksu dva puta češće nego u muškim kao partneri seksu javljuju ličnosti iz javnog života, dok muškarci dva puta češće nego žene sanjaju o seksu sa nekoliko partnera.

Neki stručnjaci tvrde da su ovi snovi posledica nagomilane seksualne energije, a u prilog tome iznose podatak da ih češće sanjaju adolescenti nego oni u zrelim godinama. Ti snovi su, objašnjavaju oni, i posledica onoga što nam se svako dnevno događa, ponekad su jasni, ali znatno češće zbrkani i teško prepoznatjivi odrazi naših želja, težnji i strahova.

San u kojem se vodi ljubav ne mora da ima veze sa seksom, dok se drugi, u kojem se u snu javljaju predmeti ili aktivnosti koji na prvi pogled nemaju erotski naboj, tumače kao seksualni. Ima i stručnjka koji tvrde da na sadržaj ovih, kao i drugih snova, ne bi trebalo da obraćamo pažnju jer je i njihova funkcija da očvrsnu san i da ujutro budemo odmorni i čili.

Ipak, navodimo tumačenje nekih karakterističnih snova o seksu iz beležnice grupe seksologa i psihologa iz Njujorka.

SA STALNIM PARTNEROM – DEČKOM

Reč je o jednom od najčešćih seksualnih snova ali ako snevač vodi ljubav na drugačiji način nego najavi psiholozi smatraju da je uzrok nezadovoljstvo seksom u stvarnosti. Uzrok ovakvih snova može da bude i stid da se partneru kaže ili na neki drugi način ukaže, na to da bi vođenje ljubavi na drugačiji način više zadovoljilo snevača. Mnogo češće se to javlja ženama koje strepe da bi iniciranje nekih inovacija u ljubavnom odnosu moglo pogrešno da se protumači kao iskustvo stečeno sa drugim muškarcem.

SA PRIJATELJEM
Ovi snovi najčešće su odraz potrebe i želje za podrškom ili težnje da se prijateljstvo produbi u duhovnom smislu. Osim toga san o seksu sa nekim koga smatrate prijateljem može da bude izraz divljenja prema osobinama koje on ili ona imaju i želje da ih i vi dosegnete.

SA ŠEFOM
Bilo da ovakav san snevaju žene, što je češće, ili muškarci to ukazuje na nedostatak autoriteta u poslovnim komunikacijama.Reč je o odrazu divljenja prema uspehu koji je u životu postigao neko ko je na rukovodećem mestu i moći i uticaju koje poseduje. A, seksom u snu snevač može najviše da se približi izvoru moći.

SA JAVNOM LIČNOŠĆU
Najčešće su ovi snovi posledica želja za višim društvenim položajem, da vas okolina primeti i ceni, ali i žudnje da najčešće učmalu svakodnevicu zamenite životom na „visokoj nozi” prepunim avanturama. S obzirom na to da ovakve snove češće snevaju žene to se povezuje sa njihovom romantičnom crtom, ali pomalo naivnim shvatanjem da i u realnom svetu postoji onaj iz ljubavnih romana i romantičnih filmova.

SA STRANCEM
Ovi snovi su posledica izražene želje za avanturom, jer omogućavaju da bez moralnih kočnica isprobate sve što ste oduvek želeli, ali sa poznatim partnerom niste imali hrabrosti da uradite. U slučaju da vam se posle seksa sa ljubavnikom ih ljubavnicom, koji su po pravilu zgodniji i seksepilniji od partnera, još u snu javi griža savesti to znači da snevač nije spreman za promene na javi iako ih podsvesno želi.

SA BIVŠIM PARTNEROM – DEČKOM – DEVOJKOM
Ovaj san, iako na prvi pogled znači da „još postoji nešto”, govori da je zahlađenje odnosa dostiglo tačku mržnjenja i da ste spremni za novu ljubav. Osim toga ukazuje i na neraščišćene račune sa partnerom od podele imovine, alimentacije ili starateljstva nad decom.

UHVAĆENI NA DELU
Ako vas je tokom seksa sa bivšim zatekao novi partner, podsvest vam verovatno šalje signale da niste sigurni kada je reč o novoj vezi i da analizirate osećanja / koja gajite prema novom / partneru.

NA JAVNOM MESTU
S obzirom na to da u ovom snu dominira strah, a seksualni čin je u drugom planu najčešće ga snevaju oni koji strepe od nekog događaja ili ih neko plaši. Ako je snevač u emotivnoj vezi ovaj san ukazuje na probleme sa partnerom, nezadovoljstvo, strah od intimnosti, strepnju od raskida ili neverstva partnera.

SA PARTNEROM ISTOG POLA
Iako ovaj san izaziva zabrinutost snevača, posebno jačeg pola, psiholozi i seksolozi smatraju da nema veze sa skrivenom seksualnom orijentacijom već ukazuje na nezadovoljsvo na ljubavnom planu, a podsvest poručuje da bi hitno nešto promeniti.

OBJEKTI I MESTA
Ako sanjate da vodite ljubav u spavaćim kolima u vozu koji se ne zaustavlja znači daje vaš odnos na pravom putu, ali u slučaju da se voz često staje na signalu, ih se vraća da propusti drugi, nešto nije u redu.

SA KOLEGAMA ILI POZNANICIMA
Ako neko usni san o seksu sa poznanikom koji je na javi neprivlačan ili je čak odbojan veza je ušla u monotonu kolotečinu, došlo je do stagnacije u vezi ili na poslu. Ovaj san je izraz težnje za promenom, za napredovanjem veze, poboljšanjem života ili posla. A, u slučaju da je ljubavnik privlačan i na javi, značenje uopšte nije skriveno.

PERVERZNI SNOVI
Najčešće se javljaju snevačima koje, okolina smatra moralnim i uzornim ličnostima a oni se i trude iz petnih žila da takvu sliku o sebi održe. Osim njih ove snove snevaju i oni koji žive ustaljenim načinom života – uzorne majke, domaćice, oni koji su mnogima rame za plakanje… I jedni i drugi ovim snovima podsvesno pokušavaju da izađu iz kolotečine i da dožive nešto što je drugačije i zanimljivije od svakodnevice koja ih zamara.

U slučaju da sanjate seks pored kamina to ukazuje na strast i maštovitost.

San o seksu na vodi, na primer u čamcu, znači da postoji potpuna harmonija sa partnerom.

Ako žena sanja seks a pri tome joj je kosa povezana ukazuje na strah od eksperimentisanja, dok raspuštena kosa ukazuje da ne postoji uzdržanost. Po svoj prilici reč je o znatiželji da se nešto novo i drugačije isproba u seksu, a ne sa partnerom istog pola. Ako se u snu „javi” partner koga poznajete to bi moglo da znači da želite da se identifikujete sa njim, jer ga smatrate uspešnijim i boljim.