Šta znači sanjati sebe

Buđenje nakon sna u kom ste sanjali sebe često može biti zbunjujuće. Kao kada je reč i o mnogim drugim vrstama snova, čitavo iskustvo vas neće zaokupirati odmah. „Povratak“ na javu obično podrazumeva da se isprva sećate smao osnovnih elemenata sna, a tek kasnije detalja. Kada pokušate da nađete objašnjenje za ovakav san, onda počnete i da ga se prisećate u detalje. Na veliku žalost svih nas, snovi najčešće nisu jedna koherentna priča sa uvodom, razradom i krajem; zato se često dešava da nas tumačenje sna ostavi sa mnogo više pitanja nego odgovora.

Naravno, svi uvek sanjamo sebe na neki način. Zapravo, snove i sanjamo iz svoje lične perspektive. Međutim, u ovom članku ćemo se pozabaviti snovima u kojima sebe vidimo kao sasvim drugu osobu.

Da pogledamo tumačenja nekih od najčešćih „scenarija“ u kojima sanjamo sebe kao treću osobu. Naravno, značenje sna će se razlikovati od osobe do osobe, ali se nadamo da će vam objašnjenja u nastavku biti dobra polazna tačka za tumačenje ovakvih snova.

Sanjati sebe kao drugu osobu: ako ste u snu posmatrali sebe kao da vi niste ta oaoba, to obično govori o tome da dosta razmišljate o svom ponašanju i tome da li je ono zaista ispravno. Verovatno je vreme da se zapitate kako vaši postupci i generalno ponašanje deluju drugim ljudima i da ga promenite ukoliko je to potrebno – a verovatno jeste.

Ako ste sanjali kako doslovno pričate sami sa sobom kao sa nekim drugim, to je obično znak da treba da prekinete da radite nešto za šta verovatno i sami znate da nije sasvim ispravno, jer ćete u suprotnom snositi posledice za to. Ovakav san može biti i upozorenje da ćete se uskoro naći u nekoj opasnosti ili da će vam se dogoditi neka nedaća. Generalno gledano, ovakav san se obično smatra nepovoljnim predznakom, slično snu u kome vidite svoj odraz.

Sanjati da vidite svoj odraz u ogledalu: tradicionalno objašnjenje za san u kome sanjamo sebe u ogledalu je da vam se spremaju nedaće i prilično loš period. Svakodnevne sitne svađe i prepreke bi vam mogle značajnije ugroziti neke planove. Takođe, stari sanovnici navode da su ovakvi snovi predznak bolesti i finansijskih poteškoća.

Sa druge strane, ovakav san može značiti i da dosta razmišljate o svom identitetu, o slici koju imate sami o sebi, ali i o tome kako vas drugi doživljavaju. Verovatno pokušavate da spoznate ko ste vi zapravo i moguće je da uopšte niste zadovoljni onim što ste postali. Kao i kada je reč o prethodnom snu, sanjati svoj odraz u ogledalu može značiti da procenjujete svoje ponašanje i neke svoje postupke.

Sanjati sebe kao dete: ovakav san može značiti da vam teško padaju obaveze koje imaju odrasle osobe – posao, porodica i sve ostale odgovornosti koje zrelost nosi sa sobom. Ovakav san može odražavati vašu želju da se vratite u doba kad ste bili bezbrižni i bez obaveza, kada je neko drugi brinuo o vama.

Takođe, ovaj san može govoriti i o tome da niste uspeli da prevaziđete neko iskustvo koje ste imali kao dete ili da želite da vratite nešto što vam je bilo veoma važno dok ste bili dete. I na kraju, ovakav san može ukazivati na to da se ponašate detinjasto i nezrelo.

Sanjati sebe kao bebu: ovakvi snovi generalno imaju isto značenje kao i kada sanjate sebe kao dete, samo što je značenje još izraženije. Sa druge strane, ovaj san možda govori i o vašoj ranjivosti i osećaju nezaštićenosti – želite da se neko brine o vama i priželjkujete bezuslovnu ljubav. Sanjati sebe kao bebu ponekad znači i da se ponašate baš kao beba povodom nečega i da je zaista potrebno da „odrastete“.

Sanjati da ste stariji nego što je to slučaj: ovakav san ukazuje na rigidnost i krutost vaših stavova i pogleda na svet. Ovo može biti znak upozorenja i savet da postanete malo fleksibilniji i otvoreniji za nove ideje i iskustva pre nego što svojim ponašanjem udaljite od sebe mnoge ljude.

Moguće je i da se plašite starenja i svega vezanog za starost – brinete se o tome da li ćete imati nekoga ko će voditi računa o vama i da li ćete imati nekog pored sebe u svojim poslednjim danima.

Srećom, ovakav san često ima i pozitivno značenje. Ako ste u snu značajno stariji nego na javi i to vam se zapravo dopada, to ukazuje na mudrost koju pokazujete u donošenju odluka. Verovatno ste na pravom putu u životu jer donosite ispravne odluke i pravite dobre i razumne planove za budućnost.

Sanjati sebe kao čudovište: ako ste sanjali neku „zastrašujuću“ verziju sebe, to verovatno znači da osećate da se pretvarate u nešto što vam se uopšte ne dopada. To može biti i fizička promena – možda ne vodite dovoljno računa o svom zdravlju i izgledu i ne osećate se dobro u svom telu. Osim toga, takav san može predstavljati i neku negativnu osobinu koja se polako razvija kod vas – sebičnost, pohlepa, neprijateljski stav prema drugima ili bilo koja druga osobina koja lako može navesti druge ljude da se distanciraju od vas.

Ponekad je ovakav san samo znak da konačno vidite ono što zaista jeste. Možda ste, po svojoj suštini, nešto na šta uopšte niste ponosni i sve vam je teže da sakrivate svoju pravu prirodu, a još teže da je prihvatite ili izmenite.

Sanjati kako se svađate ili bijete sa samim sobom: ovakav san jasno ukazuje na neki unutrašnji konflikt. Verovatno ste rastrzani  povodom neke značajne odluke u životu i ovakav san predstavlja vašu unutrašnju borbu da shvatite šta je najbolje da učinite u konkretnoj situaciji. Moguće je i da ste besni na sebe ili da se osećate kao da ste izneverili sami sebe i želite da se kaznite na neki način. Možda ste učinili nešto što biste najradije zaboravili i prezirete sebe zbog takvog postupka.

Sanjati da pričate sa sobom kao sa drugom osobom: u bilo kom od prethodno opisanih snova se može javiti i razgovor vas i vas kao druge osobe. Ako je taj razgovor bio vezan za to kako se taj vaš „klon“ ponaša ili kako izgleda, pogledajte ostale interpretacije. Međutim, ako se san odnosio samo na razgovor i nije se dešavalo ništa drugo, to je očigledan znak da postoji nešto što želite da priznate sebi. Verovatno postoji nešto važno u vašem životu što znate, ali nikako to da priznate sebi.

Najčešći elementi snova o samom sebi

Kao što ste već verovatno i sami primetili, tradicionalne interpretacije ovakvih snova ne daju lepa značenja niti predskazuju događaje koje bismo mogli očekivati sa velikom radošću. Jedini san za koji se može vezati nešto pozitivno jeste san o tome kako smo stariji.

Najupadljiviji zajednički imenilac za sve ostale varijacije ovakvog sna jeste da uglavnom imaju neko negativno značenje. Bez obzira na to da li se san odnosi na neku vašu lošu osobinu ili nešto što radite, definitivno želite da promenite nešto u svom životu ili da promenite neki deo sebe. Takođe, ovakvi snovi služe i kao upozorenje da su promene neophodne ako želite da izbegnete dalje neprijatnosti u životu. Međutim, ako ste optimista po prirodi, lako možete okrenuti sve ove stvari na pozitivnu stranu tako što ćete prihvatiti ovakve snove kao drugu šansu u životu – ovakvi snovi vas upozoravaju na nešto i na vama je da li ćete iskoristiti priliku da upozorenje shvatite ozbiljno i preokrenete situaciju u svoju korist ili makar sprečite veću štetu koja bi mogla nastati ako vi nastavite da terate po svom.