Sanjati smrt voljene ili bliske osobe

Svako ko sanja smrt neke drage osobe se nakon sna oseća uplašeno i uznemireno. Šta ovi snovi zapravo znače? Da li nam govore da će ta osoba zaista i umreti? Nastavite da čitate kako biste videli šta znači sanjati smrt bliske osobe brata, deteta, poznanika…

Psiholog Sigmund Frojd je pre mnogo godina rekao: „Snovi su zbirka sećanja, ideja, iskustava i događaja koji su prisutni i uskladišteni u našem podsvesnom delu uma, na koji često zaboravljamo.“ Kako je on tvrdio, naša svest je samo vrh ledenog brega ispod kog se nalazi ogroman deo podsvesnog. Stoga su naši snovi na neki način „glasnici“ onoga što se odigrava u našoj podsvesti. Zbog toga, ako na neki način možemo da rastumačimo svoje snove, to nam može pomoći da bolje razumemo sebe.

Jednostavnije rečeno, tumačenje snova se svodi na povezivanje nekog simbola sa slikama, događajima i stvarima koje vidimo u svojim snovima. Analitičari snova tvrde da ne sanjamo o onome što nam se zaista dešava u životu; mi zapravo sanjamo ono što označava ili predstavlja nešto drugo.

Kada sanjamo smrt neke voljene osobe ili poznanika, obično taj san označavamo kao noćnu moru. Svako ko sanja smrt svog supružnika, roditelja ili brata ili sestre se obično budi sa neprijatnim osećajem i crnim slutnjama. Ipak, kao što je već rečeno, to ne znači da će oni zaista i umreti. Sanjati smrt u ovom kontekstu predstavlja nešto drugo. Sada ćemo pokušati da pojasnimo i analiziramo šta ovakvi snovi o smrti mogu da znače i predstavljaju.

Različite interpretacije

– San o tome kako nam umire neko voljen, posebno ako je u pitanju partner, suprug ili supruga može značiti da nešto nije u redu u vašem odnosu sa tom osobom.Sanjati da taj neko umire, može predstavljati i strah od gubitka te osobe ili od napuštanja. Slično tome, sanjati smrt nekog prijatelja ili rođaka, znači da je potrebno da dobro razmotrite odnos sa tom osobom. Takvi snovi predstavljaju vašu potrebu da preduzmete određene korake kako biste poboljšali međusobnu komunikaciju ili provodili više vremena sa tom osobom kako biste povratili i ojačali odnos kakav ste nekad imali, a koji se sad kvari i figurativno umire

– Druga interpretacija sna o smrti voljene osobe predstavlja kraj nečeg važnog u vašem životu. To može biti rušenje nekog starog uverenja kog ste se držali, kraj karijere, kraj braka i slično. Možda pokušavate sami da se oslobodite nekih starih uverenja i pravila kojih ste se pridržavali godinama. Ili može značiti prosto da pokušavate da se na neki način promenite.

– Ponekad ovakav san može značiti da ste uvideli promenu u određenim osobinama te osobe. Na primer, ako sanjate da vam je umro blizak prijatelj koga ste uvek smatrali iskrenom osobom, ovakav san može značiti da u poslednje vreme sa tom osobom niste bili potpuno iskreni i osećali ste da ta osoba nije iskrena prema vama. San o smrti te osobe se može tumačiti kao „smrt“ iskrenosti među vama.

– Ako gledamo sa naučne tačke gledišta, noćne more i košmari mogu uvek predstavljati neku vrstu stresa, anksioznosti i uzrujanosti kroz koju snevač prolazi. Neotkriveni zdravstveni problemi, zloupotreba alkohola ili droga, osećaj krivice ili sramote i sl. mogu biti uzrok ovakvih snova.

Sva navedena moguća značenja snova se odnose na snove o smrti osoba koje su još uvek žive. Ipak, ako sanjate smrt voljene osobe koja je već umrla, onda je tumačenje sasvim različito. Bez obzira na to da li je osoba koju sanjamo umrla nedavno ili pre mnogo godina, ovakav san govori o tome da se još nismo izborili sa tim gubitkom i kroz snove naša podsvest pokušava da oslobodi tugu i bol.

Neki ljudi takođe sanjaju ove snove i oni se kasnije zaista ostvare. Često postoji osećaj da je san zaista zla kob koja će se ostvariti. Ovo je vrsta prekognicije odnosno vidovitosti. Ipak, imajte na umu da ovakvi snovi nikada nisu „tačni“, a izuzetno retko su pravi predznak nečije smrti. Postoji mnogo načina da se protumače. Ključ leži u tome koja interpretacija sna se može primeniti na vas.