Razgovarati s mrtvima u snu

Šta znači razgovarati s pokojnikom u snu…

Pojavljivanje pokojnika u snu može da izazove i strah i radost, što zavisi od slučaja do slučaja: da li je pokojnik oživeo da bi vas zaplašio ili posavetovao, želi li da vas uteši ili da vas podseti na užas koji nosi smrt, kao u slučaju drugog sna niže.

Nakon što mi je otac umro, sanjao sam ga mnogo puta. Prvo sam više puta sanjao da on u stvari i nije mrtav. Onda bih sanjao da on ne želi da prihvati to stoje mrtav. Onda sam sanjao kako mu je bolje na onom svetu. Naposletku sam se u jednom divnom snu susreo s njim. Delovao je nekoliko godina mlađe nego kad je umro od raka. Zagrlio me je i rekao mi kako je sada dobro, kako me voli i da ne moram da se brinem više za njega. Osećao sam se dobro kad sam se probudio i od tada se uvek osećam dobro kad pomislim na njega.

Naredni san o pokojniku je sušta suprotnost prvom.
Pošto se jedan moj prijatelj ubio, sanjala sam kako pokušava da prođe kroz obrtna vrata. Nije uspeo, a vrata su nastavila da se okreću. Iako mu je lice imalo jeziv izraz, kao da ga progone – izgledao je napaćeno i usta su mu bila iskrivljena u podrugljiv poluosmeh.Sa svakim okretajem vrata lice mu je sve više propadalo.

U snovima o mrtvima ponovo proživljavate određene događaje, naročito posle emocionalnog „obrta” kao što je -samoubistvo prijatelja, koje je vaš sigurni svet okrenulo naopako.