Paralisanost i nepokretnost u snu

Paralisanost
Košmari mogu toliko da nas uznemire da sebe nateramo da se probudimo toliko brzo da mozak i ne stigne da se navikne na buđenje. Zbog toga se javlja osećaj paralisanosti – nemogućnosti dozivanja u pomoć, ali svesnosti slika i zvukova, lako je to zastrašujuće stanje – jer vas je fizički paralisao strah od sna – nije neobično. Ipak, ako se često ovako budite, možda bi trebalo da se pozabavite uzrokom svojih noćnih mora da biste smanjili njihovu učestalost i uticaj.
Ako ste u snu paralisani i nemožete da se pomerite, to može da znači da ste zaglavljeni u nekom aspektu života. To što ne možete ni tamo ni ovamo čini vas ranjivim i nemoćnim.

Ljudi koji ostanu nepokretni posle neke saobraćajne nesreće često sanjaju da ponovo mogu da se kreću. San nadomešta sanjaocu ono što je izgubio u nesreći time što mu vraća ranije sposobnosti. Robert Haskel, stručnjak za snove, opisao je ženu koja nije mogla da pokreće jednu ruku. U snu je njenog psa ljubimca napala neka životinja i ona ga je branila rukom koju na javi nije mogla da pokrene. Kad se probudila, ruka joj je bila ponovo pokretna.