Sanovnik jetra – sanjati jetru

Šta znači sanjati jetru

Jetra luči žuč, skladišti glikogen, skuplja sve otrove iz tela i pomaže metabolizmu da iskoristi hranljive materije. Ako postoji neko oboljenje jetre, to može uticati na boju kože, tako da osobe blede puti imaju žućkast ten, poput obolelih od žutice.

Ako sanjate svoju jetru, razmislite kakve bi to veze moglo imati s vašim zdravljem. Ako se fizički osećate dobro, da li bi se san mogao odnositi na emotivne probleme?

Gorka telesna tečnost, žuč, dovodi se u vezu s nečim gorkim i teškim („žučni kruh emigracije”, A. G. Matoš), kao i s razdražljivošću i jetkošću („žučna rasprava”, „žučni kritičar”). U srednjem veku smatrano je da „crna žuč” izaziva melanholiju i depresiju (grč. melano – crn, chole – žuč; otud i melanholik), a „ žuta žuč” bes (gr. chole – žuč; otud i kolerik).

Za grčkog filozofa Platona jetra je bila izuzetno važan telesni organ. Opisivao ju je kao deo tela koji prikuplja poruke i deluje poput ogledala:
Bogovi su u utrobi stvorili organ nalik ogledalu, čija je površina tako osetljiva i prijemčiva za poruke uma da ih sve prima i ima moć da te racionalne poruke kao neracionalne prenosi u snove.

ASOCIJACIJE za tumačenje sna jetra
Da li vaš san odražava zabrinutost u budnom stanju zbog stanja vaše jetre?
Osećate li se kao da ste izbačeni iz ravnoteže, da vam je potrebno da se pročistite i fizički i emotivno?